Online Psikolojik Terapi: Etkinlik, Erişilebilirlik ve Güvenlik

Günümüzde teknoloji ve internetin hızla yayılmasıyla birlikte, online psikolojik terapi platformları giderek popüler hale gelmiştir. Bu platformlar, bireylerin rahatlıkla ve güvenli bir şekilde profesyonel yardım alabilmelerini sağlamaktadır. Bu yazıda, online psikolojik terapi platformlarının etkinliği, erişilebilirliği ve güvenliği üzerine yoğunlaşarak, bu hizmetlerin sağladığı avantajlara ve potansiyel zorluklara değinilecektir. Etkinlik Araştırmalar, online psikolojik terapinin, geleneksel yüz yüze … Devamını oku…

Koronavirüs Sonrası Eğlence Anlayışımız Değişecek Mi?

Karantinadan Sonraki Hayat: Canlı Müzik Koronavirüs Sonrası Bir Dünyada Hayatta Kalabilecek Mi? Hollanda, Avrupa’nın çoğu gibi, koronavirüs salgını sırasında karantinadayken, Ellister van der Molen en son konserini sıra dışı bir şekilde düzenledi. Amsterdam’daki bir apartman kompleksinin bahçesinde, organizatörüne bile tam bir buçuk metre uzakta durarak ve bütün izleyicileri balkonlarda toplayarak bu konseri gerçekleştirdi. Sosyal medya, COVID-19 … Devamını oku…

Göç ve Psikoloji

Yolcu ve Yolculuk Üzerine Psikoloji Perspektifinden Bir Derleme Yolculuk birçok duygu ile karakterize bir kelimedir esasen. Sevdiğiniz birinin yanına giden yollar neşeyi, ayıran yollar hüznü çağrıştırır. Fakat ben bu yazımda korkunun, kayıpların, acının yolculuğunu psikoloji bilimi perspektifiyle anlatmaya çalışacağım.   Göç, son yıllarda yaşanan sosyal, politik tüm meseleler sonucunda tüm dünyanın ve tabi Türkiye’nin çok … Devamını oku…

Sirkadyen Ritim Nedir?

Gün içerisinde kendinizi belirli saatlerde daha fazla yorulmuş veya uykunuz gelmiş gibi hissettiğiniz oldu mu? İngilizcesi “circadian rhythm” olan bu terim, başta hayvanlar ve bitkiler olmak üzere birçok tek hücreli canlılarda da bulunur ve canlıların fiziksel, zihinsel ve davranışsal değişikliklerinin günlük bir döngüsü olduğunu ifade eder. Sirkadiyen ritimlerin çalışmasını inceleyen bilim dalına da kronobiyoloji  denir. … Devamını oku…

Benlik Kavramıyla İlgili Bilmeniz Gerekenler

Benlik kavramı, yalnızca sosyal ve davranışsal bilimlere değil, insanın kendini tanıma yolculuğuna da konu olmuş, üzerinde yaygın olarak çalışılmış bir kavramdır. Benlik konusunda, Eflatun zamanlarına kadar uzanan günümüzde de halen varlığını sürdüren tartışmalar mevcuttur. Ancak tabii ki benlik probleminin dayandığı, doğulu yazarların ilgilerinin bulunduğu bir öncesi de vardır. Çünkü benlik, anlamı itibariyle dinamik bir kavramdır. Günümüze kadar süregelen bu tartışmaların … Devamını oku…

Ergenliğe Giren Çocuğa Nasıl Davranılır?

Ergenlik Nedir? Ergenlik; fizyolojik ve duygusal açıdan gelişmelerin görüldüğü çocukluktan ergenliğe geçiş dönemidir. Ergenlik döneminde olan bireylerde ciddi açıdan farklılıklar görülmeye başlar. Ergenlik döneminde ruhsal açıdan farklılıkların görülmesi belirgin rol oynamaktadır. Bu dönem üç evreden oluşmaktadır: Ön Ergenlik Orta Ergenlik İleri ergenlik Ön Ergenlik: 9-13 yaşları arasında görülmektedir. Bireyde hızlı büyüme atağı gözlemlenir. Ergenlik dönemindeki bireyde … Devamını oku…

Aşk Beyinde Midir Yoksa Kalpte Mi?

Aşk Nedir? Aşk;  yüzyıllardır filmlere, kitaplara, şarkılara konu olan ve çocukluğumuzdan itibaren sıklıkla duyduğumuz bir kelimedir. Arapça kökenli bir kelime olan aşk, başkasına karşı duyulan derin sevgi anlamına gelir. Sevgi türlerine dair ilk psikiyatrik çalışmayı, Sigmund Freud yapmıştır. Freud’a göre; sevginin her türlüsünün kaynağı cinselliktir. Biyolojik olarak sevginin, hormonlar ya da kimyasallar bakımından cinsellikten başka bir … Devamını oku…

Toplumsal Düzeni Nasıl Sağlarız? Hofstede’nin Kültürel Boyutlarına Bir Bakış

Kültür nedir? Fransızcadan dilimize geçen kültür kelimesi, Türk Dil Kurumu Sözlüğünde (2019) tarihsel ve toplumsal gelişme süreci içinde oluşturulan maddi ve manevi değerler ile bu değerleri oluşturmada, gelecek kuşaklara aktarmada kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü olarak tanımlanmıştır. Geert Hofstede göre kültür; bir grubu veya bir insan kategorisini birbirinden ayıran zihnin … Devamını oku…

Ya Bilinç Önceden Geliyorsa ? | Bilinç Nedir ?

  Sinirbilimin, beyin işleyişleri ve bilinç deneyimi arasında geniş bir korelasyon saptama başarısına rağmen hala beyin ve bilinç ilişkisine dair çözümlenemeyen en azından bir soru var: “Neden bilinçli deneyimlere sahibiz?”   Zihin-beden boşluğu arasında köprü kurmak, perspektifimize köklü bir değişim yaratabilir.   Asıl sorun şu ki karar verme ve duyusal işleyişlerin mevcut olduğu ancak bilinçli deneyimlere … Devamını oku…

Çözülme Bozuklukları

Çözülme bozuklukları; kişilerin bilinç durumlarından kaynaklanan algı ve belleğindeki davranışlarının birinde ya da birkaçında ortaya çıkan zihinsel bir bozukluktur. Hastalık belirtilerini aniden ya da yavaş yavaş da gösterebilir. Zihinsel bozukluk kimilerinde çok uzun sürmezken kimilerinde de sürekli bir ruh halini almasıdır. Tehlikeli olan bu durumun kalıcı olmasıdır. Örneğin; eve koyduğunuz eşyanın yerini hatırlayamadığınızı ya da … Devamını oku…