2019 Yılında Psikoloji’de Popüler Olacak 10 Alan

Amerikan Psikologlar Derneği, “Monitor on Psychology” adlı dizisinde bu ay “2019’da Psikoloji’de Popüler Olacak 10 Alan” adlı başlığa yer vererek daha 2019 yılına girmeden bir sonraki yıl psikoloji bilimi için hem uygulamalı alanlar hem akademik araştırmalar adına önemli sayılabilecek öngörülerde bulundu.

Amerikan Psikologlar Derneği (APA), 2019’da Psikoloji’de Popüler olacak 10 alan içerisinde sunulan popüler konuların temelinde; danışanın tedavi süresince sahip olduğu şartların günümüz koşullarınca daha da iyileştirilmesi, teknoloji ve sosyal adalet alanlarıyla ilgili bilgiler verdi. Şimdi o alanlar neymiş isterseniz onları sıralayalım:

 

10. Dijital Terapilerin Popüler Artışı

Ruh sağlığı bozukluğu yaşanan kişilerde tedaviye yönelik genelde iki yol izlenir. İlki ilaç tedavisi / psikoterapi ikincisi ise davranışsal müdahaleler. APA 2019’da günümüzde dijital platformların zamanımızın büyük bir bölümünü kapsaması nedeniyle yeni ve kaçınılmaz olan dijital terapi sunan aplikasyonlarınve web sitelerinin popülerliğini kaçınılmaz görüyor.

 

9. Teknolojik Cihazların Kötüye Kullanımı

Teknolojik cihazların kötüye kullanımıyla birlikte artan suç oranları ve beraberinde eşlik eden stres faktörügelecek yıl daha fazla oranda hayatımızı etkileyecek. Bu durumla ilgili 2019 yılında bu stres faktörleriyle baş etme ve bu faktörleri yönetmeyle ilgili psikoloji biliminin önde gelen çalışmaları etkili olacağı bekleniyor.

 

8. Gelişen Teknolojik Cihazların Geliştirilmesinde Psikologların Rolü

Teknolojinin hayatımıza gün geçtikçe daha fazla girmesiyle daha akıllı teknolojik cihazlar tasarlama adına psikologlardan ve psikoloji biliminden faydalanılacağından bahseden raporda; sağlık iletişimi, eğitsel oyunlar vb. gibi alanlarda psikologların bu alanların kullanımını geliştirmesinde hem olumlu hem de kullanım sonucunda ortaya çıkan çıktıların anlaşılmasında etkili olacağını söylüyor.

 

7. Verilerin Kullanımının Büyümesi

20 yıl önce yüzbinlerce insanın katılacağı bir deney anketi hazırlamak belki de mümkün olmazken bugün internet sayesinde mümkün. İşte tam bu noktada 2019 yılı itibariyle dataların yeni deney sonuçlarının bulunmasında internetin büyük etki yaratacağına inanılıyor ve bu bağlamda bilimsel sonuçlar elde edileceğine inanılıyor.

6. Artan Aktivist Psikologlar 

Son zamanlarda Dünya’nın çeşitli yerlerinde artan savaşlardan ötürü artan zorunlu göç sonucu göçmen grubunda olan kişilerin sesi olan aktivist psikologların daha fazla sahada etkili olacağı 2019 Yılında Psikoloji’de Popüler Olacak 10 Alan içerisinde yer alıyor.

 

5. Uzun Süreli Bakım Programlarının Tasarlanması

APA’nın özellikle gelişmiş ülkelerde artan yaşlı nüfusunun yaşam programlarını tasarlanmasında psikologların önemli roller oynadığını 2019 raporunda yer veriyor. Gelecek yıl itibariyle bu tür yaşam programlarında psikologların daha da fazla rol oynayacağı öngörülüyor.

 

4. Beslenme Sağlığında Önemli Rollerin Alınması

Büyüyen beslenme sağlığı alanında yapılan araştırmalar yediğimiz şeylerin dahi ruh sağlığımızda etkili olabileceğini gösteriyor. Bu alanda faaliyet gösteren psikologların araştırmaları sonucu yeni bulgulara ulaşacağından ve ruh sağlığı alanına katkıları olacağı 2019 raporunda yer alınıyor.

 

3. Spor Psikologlarına Karşı Artan Talep

Dünya çapında yapılan spor faaliyetleri toplumları bir araya getiren önemli araçlardan bir tanesidir. Yapılan sporların özellikle zihinsel bir güce ihtiyacının farkına varılması sonucu spor psikologlarının daha fazla gündeme geleceği yine APA’nın 2019 trend raporunda yer alıyor.

 

2. İlaçsız Tedavi Yöntemlerinin Yaygınlaşması

Bugün tüm dünyada yaygın olan ilaç tedavilerinin yerine ilaçsız tedavi yöntemleri talep edilmesi gittikçe yaygınlaşıyor. Gerek madde bağımlılığı gerek ruhsal davranış bozuklukları anlamında psikologların uyguladığı ilaçsız tedavi yöntemlerinin daha da yaygınlaşması öngörülüyor.

 

1. İklim Değişikliliğine Karşı Harekete Geçme Çağrısı

Küresel bir sorun haline gelen iklim değişikliği farkındalığı üzerine yapılan politikalar, psikologlar tarafından destek almakta ve iklim değişikliği program yapıcıları psikologlar tarafından alınan danışmanlıklar çerçevesinde programlarını oluşturmaktadırlar. Bu nedenle artan iklim değişikliği çağrısı APA’nın 2019 trend sıralamasında birinci sıraya koyarak farkındalığın oluşmasında psikologların önemli katkılar yapacağında/yapabileceğinden bahsediyor.

 

Kaynakça ve İleri Okuma:

  • Monitor on Psychology

Yazar: Cabir TOPO

 

“2019 Yılında Psikoloji’de Popüler Olacak 10 Alan” üzerine bir yorum

Yorum yapın