Parkinson Hastalığı Nedir Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Parkinson Hastalığı Nedir?

Dopamin üreten sinir hücrelerinin hasara uğraması sonucu ortaya çıkan hastalık parkinson hastalığı adını alır. Normal bir insan beyninin belli bölgelerinde dopamin üreten beyin hücreleri bulunur. Dopamin beyin kabuğunun altında kalan substabsiya nigra adlı belli bir bölümde yoğun halde bulunur. Dopamin substansiya nigra ile vücut hareketlerini kontrol eden diğer beyin bölgeleri arasında sinirsel iletici (nörotransmit) rolü oynayan kimyasaldır. Hastalık adını İngiliz doğabilimci James Parkinson’dan alır.  James Parkinson, bu hastalığın günyüzüne çıkmasını sağlayan açıklamaları yaptı. Bu açıklamalardan birkaç yıl sonra keşfettiği hastalık kendi adıyla anılmaya başlandı.

Parkinson Hastalığını Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Parkinson hastalığının tedavisinde uygulanan ilk adım beyindeki dopamin seviyesini arttıracak ilaçlar kullanılarak semtomların azalmasını sağlamaktır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hastalığın tedavi seçenekleri arasına cerrahi tedavi yöntemi de girmiş ve bu yöntem  günümüzde oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu cerrahi yöntemine toplum içinde bilinen adıyla beyin pili oldukça fazla uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde beyinde hedeflenen bölgelere elektrotlar yüklenerek düzgün çalışamaz hale gelen elektriksel aktivitenin  tekrar düzgün çalışır hala getirilmesi hedeflenmiştir.

Parkinson hastalığı kimlerde sık görülür?

Parkinson hastalığı sıklıkla ileriki yaşlarda görülmeye başlar. Hastalık belirtilerini sıklıkla 60’lı yaşlarda göstermeye başlar. Birçok ülkede 50 yaş üzeri insanlarda  yapılan araştırmalar sonucu her 100 kişiden birinin Parkinson hastası olduğu ortaya çıkarılmış bir sonuçtur. Bunun yanında erkeklerin kadınlara oranla Parkinson hastalığına yakalanma olasılığı yüksektir.

Parkinson hastalığının temel 4 belirtisi?

* Hareketlerde yavaşlama

* Titreme

* Uzuv kasların sertliği

* Denge sorunları ve duruş bozuklukları

 

Yazar: Bahri Can ÖĞÜN

Yorum yapın