Asperger Sendromu

 Asperger Sendromu Nedir ?

Asperger sendromu 1940 yılında  ilk defa Doktor Hans Asperger tarafından adlandırılmış bu sayede otizmden ayrışmasını ve dışında tutulmasını sağlamıştır. Dsm-IV’de otistik bozukluk ve asperger bozukuluğu otizm kapasamı altında tanı konmaktadır. Asperger sendromuna sahip bireyler oldukça zekilerdir fakat sosyal iletişimleri yetersizdir bunlara ek olarak bu sendrom insan yaşamını olumsuz etkilesede olumlu taraflarıda vardır.  Tarihteki bazı saygı duyulan isimlerde de Asperger Sendromu görülmekle birlikte bu kişiler Asperger Sendromunun olumlu yönlerini kişiliklerine yansıtmışlardır. Asperger Sendromu olan ünlüler; Albert Einstein, Wolfgang Amadeus, Marie Curie ve Thomas Jefferson. 

 

Asperger sendromu genellikle çocukluk döneminde görülmekle birlikte 4 – 11 yaş arasında tanı konulmaktadır. Bu bozukluğa sahip çocuklara tanı konmadaki en önemli kriterler; sosyal etkileşiminin bozukluk derecesi, tekrarlayıcı davranışların olup olmaması ve  içe kapanıklıklık. Asperger sendromu çocuklarda daha sık görülsede  gençlerde ve yetişkinlerde de görülmektedir. Bunlara ek olarakta yetişkinlere tanı koymak çocuklara tanı koymaktan daha zordur ve tanıyı erken koymak oldukça önemlidir.

 

Asperger Sendromunun Belirtileri Nelerdir ?

  1. Asperger sendromuna sahip çocuklar görülen belirtiler; empati yapmada zorlanırlar, şakadan hoşlanmazlar, konuşurken mimik ve tonlamaya önem vermezler normal bir şekilde konuşurlar, oldukça resmi bir dille konuşurlar, karşıdaki insanın duygusunu anlamada zorluk çekerler, göz teması kurmayı sevmezler,  ve fiziksel temas hoşlanmazlar gibi belirtiler göstermektedir. Bunlara ek olarak asperger sendromunun olumlu yanıda vardır; bir iki konuya iyi hakim olurlar ve ilgilenirler.
  2. Asperger sendromuna sahip gençlerde görülen belirtiler; sosyal etkileşimde zorluk yaşasalarda biraz da olsun düzeltmeye çalışırlar bu yüzden arkadaş edinmeye çalışırlar fakat sosyal ilişkide zorlandıkları için korkarlar bu da onları alay konusu haline getirir ve zorbalığa uğrayabilmektedirler. Bu sendromun gençlere olumlu etkiside vardır bunlar; dersleriyle fazla ilgilenebilirler ve yaratıcı olabilmektedirler.
  3. Asperger sendromuna sahip yetişkinlerde görülen belirtiler;  birey güçlü ve zayıf yönlerinin farkına varmıştır, özellikle bilim ve teknoloji alanına çok fazla ilgileri olmaktadır.

Asperger Sendromunun Otizmden Farkı Nedir ?

Asperger sendromunun otizmden farkı bilişsel ve dil gelişimde gecikme gibi belirtilerle ayrılan bu sendrom çocuk gelişimde önemli rol oynayan sosyal etkileşiminde önüne geçmektedir. Otizm ilk 3 yılda belirtilerini göstermektir fakat asperger sendromuna sahip çocuklarda bebeklik zamanında belirtiler kendini gösterebilmektedir.  Otizmli olan çocukta konuşma geriliği görülmektedir fakat asperger sendromuna sahip çocuklar 2 yaşından itibaren rahatça konuşabilmektedirler. Ancak bu iki bozuklukta gelişimsel bozukluk arasında geçmektedir. Otizmde olduğu gibi de asperger sendromunda genetiğin etkisi çok fazladır. 

Asperger Sendromunun Tedavisi

Asperger sendromuna sahip çocuklarda belirtiler birbirine benzemeyebilir bireyden bireye değişiklik göstermektedir ve belirti sayısı değişebilmektedir. Asperger Sendromu tedavisi adına çocuk, genç veya yetişkinlerde sendromun olumlu taraflarını görmeye yardımcı oluna bilir ve bu yönde ilgi alanı oluşturulabilir. Çocuklar aktivite içeren etkinlere yazdırılabilir ve böylece sosyal etkileşimini geliştirebilir. 

 

Asperger Sendromunu Konu Alan Film Önerisi : Yağmur Adam ( Rain Man ) 

 

Yazar: Feyza COFCOF

Yorum yapın